Gruijthuijsen Fysiotherapie

PRAKTIJK WEERT CENTRUM / KEENT

0495-536786

PRAKTIJK WEERT GROENEWOUD

0495-532014

PRAKTIJK STRAMPROY

0495-566233

COPD

Experts in bewegen

COPD

Mensen met COPD worden door inspanning benauwder. Dat weerhoudt ze ervan in beweging te blijven. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft meer energie nodig voor dagelijkse dingen. Als die bewegingen al een hele opgave zijn, staat je hoofd al helemaal niet naar extra bewegen. En zo worden mensen steeds benauwder, gaan ze nog minder bewegen en kunnen ze steeds minder.
Een beweegprogramma op maat kan mensen met COPD helpen om deze spiraal te doorbreken.

Er worden 4 stadia van COPD onderscheiden:

GOLD I – licht COPD
In dit stadium is er sprake van een lichte beperking van de luchtstroom, maar patiënten zijn zich niet altijd bewust dat hun longfunctie abnormaal is.

GOLD II – matig ernstig COPD
In dit stadium veroorzaakt de beperking van de luchtstroom klachten als hoesten, slijm opgeven en kortademigheid bij inspanning. Patiënten komen gewoonlijk in dit stadium vragen om een medische behandeling.

GOLD III – ernstig COPD
In dit stadium is de beperking van de luchtstroom verder verminderd. Patiënten klagen over toegenomen benauwdheid, vermoeidheid, beperkingen in dagelijkse activiteiten en herhaalde verergeringen die allen een uitwerking hebben op de kwaliteit van leven.

GOLD IV – zeer ernstig COPD
Dit stadium wordt gekenmerkt door een zeer ernstige vermindering van de luchtstroom, zo ernstig dat de beperking ook invloed heeft op hart en vaten. Soms is dagelijks toedienen van extra zuurstof noodzakelijk. De klachten zijn zo ernstig geworden dat tijdelijke verslechteringen levensbedreigend kunnen zijn.

Doel beweegprogramma

  • Efficiency/rust binnen de ademhaling
  • Leren ontspannen
  • Leren omgaan met benauwdsheidsaanvallen/-situatie
  • Efficiënt leren ophoesten van sputum
  • Toename spierkracht gehele lichaam
  • Verbeteren van uw conditie/belastbaarheid
  • Toename van uw dagelijkse activiteiten

Voor wie?

Speciaal voor mensen met COPD is het beweegprogramma COPD ontwikkeld. U doorloopt het beweegprogramma samen met een kwaliteitsfysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie.

De fysiotherapeut is speciaal opgeleid voor het beweegprogramma COPD en daarmee deskundig om u te begeleiden tijdens het programma. Uw begeleiding is in goede handen.

Het beweegprogramma

Het programma start met een individueel intakegesprek en het invullen van diverse vragenlijsten. Daarna worden uw conditie, longfunctie en kracht getest. Er zijn speciale uren waar mensen met COPD kunnen trainen onder begeleiding van een speciaal opgeleide fysiotherapeut.

  • maandag: 13:00 tot 14:00 uur
  • donderdag: 11:30 tot 12:30 uur

Iedere 3 maanden worden de intake, vragenlijsten en testen herhaald. Daarop vindt een aanpassing van uw programma plaats.
In de 3 maandelijkse trainingsperiode wordt, indien nodig, uw programma ook aangepast.

Voor de COPD-patiënten, die het COPD-programma hebben afgerond, wordt ook gezorgd voor een natraject. Dit om de behaalde resultaten te onderhouden. Dit gebeurd in onderling overleg.

Wordt het Beweegprogramma COPD vergoed door uw zorgverzekering?

Beweegprogramma COPD gold 1 wordt grotendeels of volledig vergoedt door uw zorgverzekeraar, dit hangt van uw zorgverzekeraar af.
Gold 2 t/m 4 worden vergoedt als chronische fysiotherapie door uw zorgverzekeraar middels een machtiging van uw longarts.

Klachten? Vrijblijvend Fysio e-Consult

Fysiofitness

Wilt u uw lichamelijke conditie verbeteren onder begeleiding van een gespecialiseerd therapeut?